Petr Voldán: Komu není shůry dáno

Určitě jste už slyšeli o doporučení náměstka ministra obchodu a průmyslu, který nám poradil jako řešení nespokojenosti s drahými telekomunikačními službami stěhování do sousedního levnějšího Polska. Podiv nad tím, jak nakonec kauzu řešil ministr vyjadřuje dnes Petr Voldán v glose s titulkem „Komu není shůry dáno, tomu ani mediální poradce nepomůže“:

Jestli chceme stejně solidní mobilní tarify jako třeba v Polsku, máme si prý sbalit kufry a odstěhovat se tam. Jinými slovy, náměstek ministra pan Bokštefl nám sdělil - nedělejte si naděje, že nám snad jde o vás, milí občané. Nám jde o blaho operátorů, kteří vydělávají právě u nás nehorázné sumy na tom, že za hodně peněz poskytují mnohem méně muziky, než skoro v celé Evropě.

Budiž, že tu jsou politici a státní úředníci a priory pro nás, občany a spotřebitele, tomu už věří jen málo naivků. A že to dokáží tak arogantně lidem vmetat do tváře i z médií začíná být skoro běžné. Nicméně řešení drzého chování ministerského úředníka i mě pořád ještě překvapuje. Neomalenost totiž odskákal šéf komunikace, protože prý pana náměstka mediálně nepřipravil. Jenomže tady nešlo o údaje a fakta, arogantní výrok je výrazem chování a myšlení vysoce postaveného úředníka. A jestli i na slušnost a snad alespoň špetku pokory potřebují politici a úředníci takového ranku poradce – snad aby jim zavřel ústa při nadechnutí před takovým výrokem, pak je to už hodně smutné.

Volání mobilem (ilustrační foto)

Alespoň jsme ale jasně slyšeli, jak to s onou halasnou snahou vylepšit nám nejen platby za telekomunikace, ale i to pokrytí, vlastně politici myslí. Čekám teď, jestli nám jiný šikula neporadí přestěhování za kvalitními potravinami, do ciziny nás nepošle i ministr dopravy za svezením na slušných silnicích a v rychlejších vlacích a nebo jestli pro obyvatele příhraničních oblastí nebude lepší nechávat si posílat poštu těsně za hranice a tam si pro ni skočit, pokud chtějí tu kvalitu.

Jo a pokud jde o to, co mohou či nemohou zastat za nekňuby na postech jejich poradci a mluvčí – znáte to – komu není shůry dáno, ani v apatyce nekoupí. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio