Petr Voldán: Kudy kudy olympijská cestička

Letos Rio, za čtyři roky Tokio. To je kalendář sportovců pro letní soutěže. I když se tedy kolem olympiád zdá všechno jasné, klade si dnes autor pondělní glosy otázku - kudy povede dál olympijská cesta? Víc už v dnešní glose Petr Voldán právě teď:

Písnička Kudy kudy cestička sice pokračuje příběhem Jeníčka, ale to, že tenhle hrdina hledá prý bohaté s mašlema anebo s dukáty už není nepodobné hledání cestiček, kudy dál s olympiádami. Brazilská i označením úsporná potvrdila, že také hledání nikoli dukátů ale milionů dolarů či jiných měn bude muset pokračovat, pokud budou příští olympijská klání stále tak rozmáchlá. Co do počtu sportů, s tím spojených sportovišť, účastníků a všech doprovodných nákladů na dopravu a tak dále. Aby to nedopadalo tak, že se třeba tenisová olympijská utkání hrají na kurtech s hledištěm o velikosti sotva v okresním městě.
To je ale jen jedna cestička na pomyslné křižovatce budoucnosti olympiád. Pokud rovnou nechceme přijmout nejčernější myšlenky, které předpovídají zánik olympiád v současné podobě. Další cestičkou, kterou tak bude asi potřeba najít, je například míra, kam až šponovat výkony sportovců a souběžně - za jakou cenu. Je potřeba i za cenu přepínání dispozic lidského těla a zdraví tlačit rekordy v různých disciplínách k až neskutečným hodnotám? Nebo je podstatnější vyhrát klidně bez rekordu? A bez zatím povolených podpor před vyčerpáním, jako jsou různé infuze, nebo bez zranění jako v gymnastice z přetížení jak těla, tak nesmyslného šroubování náročnosti cviků? A často neúspěšně přitom pátrat po podporách nedovolených, po dopingových fintách? Po těch zatím známých, ovšem s vědomím, že asi jsou i takové, které zatím kontrolám unikají.
Je bezpochyby legitimní kroucení hlavou nad tím, jak na jedné straně tečou miliony na reklamu, spojenou se sponzorováním maximálních sportovních výsledků a počtu medailí a na druhé na boj proti dopingu, který je berličkou právě v honbě za těmi rekordy a medailemi. A nebo nad leskem medailí, které se po letech přerozdělují skoro bez povšimnutí veřejnosti.
Odpověď na otázku kudy kudy povede nakonec cestička olympijského sportování tak asi není ani ve vševědoucích hvězdách. Proto už raději klidné úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.