Petr Voldán: Letitá a prokletá D11

Už neuvěřitelných 78 let uplynulo od prvních plánů na dálnici, které dnes říkáme D11 a která zatím nedošla z Prahy ani do Hradce Králové. A zdá se, že ani dál to s ní nebude zrovna kvapík. Není tedy divu, že titulek pravidelné páteční glosy Petra Voldána zní - “Letitá a prokletá D 11”:

Řekl bych, že dětmi Země jsme vlastně všichni. To, že se z celé společnosti vyčlenila skupina, která se cítí být víc potomky matičky Země, než my ostatní, by nebyl problém, kdyby někdy - prý v zájmu nás všech, nebrzdili projekty, většině prospěšné. Nemohu se zbavit dojmu, že kamion, jedoucí po dálnici konstantní rychlostí mnohem méně zatíží přírodu i zdraví lidí kolem, než kamion, popojíždějící zácpami skrz městečka a vesnicemi rychlostí hlemýždě.

Každý soudný člověk tuto logiku chápe. Nemíním teď pochopitelně vést diskusi o tom, jestli obecně na světě potřebujeme tak masivní převozy nákladů sem a tam. Jednou to tak je a musíme se s tím vypořádat, když strategicky lepší řešení jsou na mnohem delší lokte, než budování našich dálnic.

Tolik na úvod k nejnovější situaci kolem legendárně letité a asi prokleté dálnice D11 - propojení Praha, Hradec Králové, Trutnov a hranice s Polskem. Guinessova kniha rekordů možná nezná obdobu dálnice, která není, byť vychází z plánů už z roku 1939 a začala se stavět v roce 1978. Po osmi kilometrech dnešní D11 jsme jeli poprvé v roce 1984. Další data nemá snad smysl uvádět, je to historie hodně zaprášená nejen pro motoristy, ale i obyvatele měst a vesnic, kterým slibují ulehčení provozu prodloužením dálnice vlády jedna za druhou.

Přechod pro zvěř na dálnici D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Dohrabali jsme se pracně k Hradci Králové a kolem pokračování opět tahanice

Že asi ani teď Dětem Země - těm z organizace - nejde moc o ekologii, byť mají pravdu, že se má stavět podle zákona, je skoro jasné. Ale proč se už státní instituce nenaučily připravovat stavby, aby ani texty dokumentů nemohly být neustále zpochybňovány, nechápu. A už vůbec nerozumím, proč majitelé pozemků mohou tvrdit, že s nimi nikdo nejednal a odpovědní za stavbu naopak, že mají vše podepsané. Řekne někdo popravdě jak to je nebo s námi budou zase hrát na schovávanou?

Musíme být pro svět za neschopné nýmandy, když neumíme stavět ani pár kilometrů dálnic. My všichni, děti této Země - s malým i velkým Z. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio