Petr Voldán: Málo chválíme

Zatímco v naší domácí politice nevíme dne ani hodiny, co nám aktéři připraví za novinky, jsou naštěstí události, které pomáhají udržet jakousi kontinuitu normálnosti. Soudí tak autor dnešní pravidelné páteční glosy Petr Voldán, který se sice odráží od politické situace, ale jak sám říká, raději věnuje víc času jedné z mimořádných akcí, která naštěstí rovněž přesahuje hranice, ale už devětapadesát let nám dělá ve světě to nejlepší jméno – Kocianově houslové soutěži:

Málo u nás chválíme, zaznělo nedávno právě v souvislosti s ojedinělou soutěží pro houslový potěr a řekněme dorost. Ne tedy, že by chyběla slova ocenění zrovna v dlouhé - bez jednoho roku už šedesátileté – historii soutěžení v Ústí nad Orlicí. Zrovna tady se jak těm nejmenším, kteří sotva atakují věk pro první třídu, tak těm starším do šestnácti dostává pozornosti vrchovatě. A přesto si obětaví a všímaví organizátoři myslí, že i oni mohou přidat a děti, které teprve vstupují do hudebního, ale i běžného života, chválit ještě víc.

Což ostře kontrastuje s tím, co se člověku vkrádá do úst při sledování hrátek, šarád, komedií a jak to ještě nazvat kolem naší vlády. Chválit tu opravdu není koho a za co, boj kam se podíváš, ostuda jako hrom a všichni si vedou svou. I když pochopitelně uvnitř skupinek politiků se vzájemné poklepávání po ramenou ozývá, ale jinak je to k neposlouchání, co falešných tónů dovedou politici bez rozdílu, včetně výše postavení, vyloudit…

housle

A to si ještě o sobě myslí, jak jsou šikovní a zakládají si na tom, že je jich v médiích plno. To ona „Kociánka“, jakkoli světový unikát - jen letos třeba přivedla do města pod Orlickými horami dětské soutěžící - kromě našich – z patnácti zemí, včetně Norska, Itálie, Spojeného království, USA i třeba Mongolska, ta je kdesi na okraji. Jen mezi zasvěcenci, odborníky a sem tam přece jen spolupracujícími médii, spíš regionálními, je možné se dovědět víc.

Mimochodem, jen asi nemnoho z vás například ví, kdo je Ludmila Stránská. Podle mého si třeba tato dáma zaslouží víc naší pozornosti, než oni političtí hráči. Paní Stránská z Hradce Králové totiž byla nejen u zrodu Kocianovy houslové soutěže, ale nevynechala za devětapadesát let ani jeden ročník. Klobouk dolů, obdiv a velká pochvala za vytrvalost, když je řeč o té chvále a o tom, kdo si ji opravdu zaslouží. A teď už klidný pátek i celý prodloužený víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio