Petr Voldán: Nebezpečně chytrá noc

Dnešní noc bude nejen poslední zářijová. Bude také patřit vědcům. Autor páteční glosy Petr Voldán ji nazval nebezpečně chytrou nocí. Ale jak soudí, vystrašit by nás to nemělo:

S vědcem se nepotkáváme každý den. Tedy pokud nám nevědátoří někdo z rodiny nebo to dokonce nezkouší i doma. Ani se mi nezdá, že bychom vědecké kapacity nějak moc vyhledávali, jestliže nás nenutí nějaké závažné okolnosti. Jen tak si poklábosit s někým, kdo bádá, zkoumá, vynalézá a objevuje není zkrátka běžné. Jako kdyby nás na uzdě držel respekt či snad obava, že se v tématech vědy ztratíme.

Faktem sice je, že darem vyprávět srozumitelně a tak nějak lidsky o vědecké práci není obdařen každý, kdo se vědou zabývá. Pravdou bývá spíš opak. Což pochopili i jinde a jakkoli jsou nám někdy celoevropské kampaňovité akce proti srsti, celoevropská noc vědců se mi zdá jako povedený nápad. Podle programu různých setkání, besed, tvořivých dílen nebo prezentací nás nečekají žádné labyrinty chemických vzorců nebo rovnic a podobné odborné kratochvíle. A už vůbec ne nudné.

Noc vědců - logo

Noci jsou různé. A lidé také
Naopak máme šanci poznat, že třeba někdo bezejmenný, koho denně potkáváme a o kom se jen ví, že je to nějaký zadumaný vědec, zcela prozaicky hledá, jak zdokonalit zbraně proti klíšťatům. A nebo že jiný hloubavý odborník přibližuje cestu k umělým hlasivkám.

To jsem si vypůjčil jen dva příklady čerstvě oceněných řešitelů projektů základního výzkumu. A pak, že je věda cosi na hony nám vzdálené. Útočící klíšťata nebo nemocné hlasivky jsou neuvěřitelně konkrétní realitou z běžného života. Tématem letošní noci vědců je sice bezpečnost, ale i to je nadmíru aktuální. Zdaleka přitom nepůjde jen o bezpečnost kupříkladu při laboratorních vědeckých pokusech.

Noci jsou různé - teď nemyslím, že někdy i bezesné. A k takovým, jako jsou noci muzejní, kostelů, divadel nebo hradů a zámků se dnes přidává noc vědců. Tak se jich a jejich práce nebojme. Byť nás čeká nebezpečně chytrá noc – slogan jsem si vypůjčil z Ostravy - vědci jsou nám často blíž, než se nám zdá. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.