Petr Voldán: Nebezpečné signály

Jsou některé události, které - vedle konkrétního dopadu - mají i obecnější rozměr. Podle autora páteční ranní glosy Petra Voldána jde o jakési signály o stavu společnosti, o atmosféře. Tentokrát tedy glosa na téma “Nebezpečné signály”:

Nemám rád obecný negativismus, stesky jak je všechno špatně. Tentokrát se mi ale sešlo pár různých podnětů k zamyšlení a proto onen nepříliš optimistický titulek - “Nebezpečné signály”.

Posuďte se mnou, jestli vám také připadá, že například debaty po tragické nehodě, při které muž, předjíždějící přes plnou čáru, v protisměru při srážce zabil ženu a zranil její malé dítě, jsou právě oním varovným signálem. Spousta diskutujících o tragické události totiž zpochybňuje vůbec existenci takového značení silnic v nebezpečných místech, jeho význam a podobně. Právě to množství názorů, kritizujících pravidla a v podstatě fandících jejich porušování, mě docela šokuje. Společnost bez pravidel - třeba té plné čáry proti předjíždění - a nebo s pravidly, která nikdo nebere vážně - to je podle mého cesta k chaosu a způsob, jak se řítit do záhuby. Všemocné právo silnějšího není nejlepším řešením.

Podobně varovným signálem je arogantní, snad je přesnější tvrdší výraz - nebezpečné a nepřijatelné - chování dvou policistů, kteří při incidentu na silnici řešili situaci tak, že se nejen neprokázali služebními průkazy, ale místo toho vyrazili na řidiče s pistolí v ruce, sprostými nadávkami a také snad fyzickým útokem. Byli navíc v civilu a s autem civilní registrace. Ať už byli okolnosti jakékoli - šlo o drobnou rozmíšku, kterých se denně na silnicích odehrají stovky - ale nabubřelé jednání policistů, kteří tak lehkomyslně tasí zbraň, aniž se hned legitimují a jsou vulgární, to je také signál. A řekl bych, že proti takové degradaci práce a pověsti stovek slušných a poctivých policistů by měli rezolutně vystoupit právě ti solidní. Je v jejich zájmu, aby jim vizitku nešpinili podobní výtečníci.

Ruce starce

Stejně tak jsou nedobrým signálem pochybnosti lidí, jestli se zmíněným policistům vůbec něco stane. Případů, kdy to tak dopadlo, asi existuje dost…

Nicméně - jsou to jen signály, ačkoli varovné a neznamená to, že by člověk měl hned nad vším lámat hůl. Bylo by dobré si jich ale se vší vážností všímat - i proto toto dnešní téma. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.