Petr Voldán: Nesoulad kolem strniště

Kontroverzní reakce už k premiérám filmů patří. Tím spíš, když jde o film český a navíc od autorské dvojice otce a syna Svěrákových. Zatímco kritiky nejsou zrovna nadšené, reakce na ně je ve veřejnosti často opačná. Téma pro dnešní glosu Petra Voldána:

Chodit po strništi bos není jen tak. A ne každý k tomu najde i odvahu, strniště není pro chodidla a potažmo jejich majitele zrovna přátelský terén. A jako to strniště se naježili někteří filmoví kritici, když se pustili do hodnocení nejnovějšího filmu otce a syna Svěrákových. Přiznám se, že mě ale jejich soudy provokují film “Po strništi bos” brzo uvidět. Doslova mě totiž zarazily důvody, kterými dokumentují svá kritická slova a výsledné - často nepříliš lichotivé - závěry.

Nevím, jak pro vás, ale pro mne pojem jako jemný film, nepatří mezi odsouzeníhodné

V recenzích je to ale tak myšleno. Naopak, že filmu někdo vyčítá, že z něj nemrazí, že nešokuje, chybí mu drama, že kluci coby dětské herecké hvězdy nejsou “sígři” - není to třeba ten důvod, proč to v diskusích povětšině recenzenti od veřejnosti pěkně schytávají?

Po strništi bos

A mnozí z těch, co film “Po strništi bos” už viděli i přitvrzují - mají dost jak monster ve velkofilmových fantaziích, bezduchých bitev neskutečných světů, příšer a bláznivých honiček, nevěrohodných rvaček s přemírou prakticky smrtelných úderů, po kterých se ale hrdinové statečně tlučou dál a dál. Tak jako je nebaví stupidní komedie s laciným nebo oplzlým humorem.

Jistě, každý má možnost volby, každému se líbí něco jiného

Ale celkem příznivý ohlas veřejnosti na nový film Jana a Zdeňka Svěrákových je možná také odpovědí na to, že český divák je trochu jiný, než třeba divák v Americe nebo jinde na světě. Kritikou je ale za to dokonce kárán, jako někdo málo filmově současný, dynamický, moderní a kdoví co ještě. Řekl bych, že v době teroristických útoků, lokálních i velkých přírodních katastrof, politického bahna a čachrování v boji o moc je docela logické podívat se na láskyplný film. Je snad láskyplnosti kolem nás přebytek a je špatné, když tu je rodinný film? Rozhodně ho nepovažuji za zbytečný, jak troufale nad dílem ohrnul nos jeden z recenzentů. Ale teď už příjemné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.