Petr Voldán: Neurvalec není synonymum fanouška

Střety mezi bojůvkami a policií, zranění, statisícové škody. To byl, bohužel, kolorit fotbalového utkání mezi Ostravou a Opavou. Petr Voldán k tomu v dnešní pravidelné glose výmluvně poznamenává – „Neurvalec není synonymum fanouška“:

Pro mě tedy určitě není pro výraz fanoušek synonymem například neurvalec. Stejně tak výtržník, rváč a hulvát. Na to člověk nemusí být velkým znalcem češtiny. Jenomže pro mnohé novináře je v tom asi nikoli oříšek, ale tvrdý ořech. Jak jinak chápat, že zakuklenec až po uši, vybavený dělbuchem, světlicí nebo kamením a také výmluvným heslem „Bitva o Slezsko“, který demoluje na co přijde a napadá podobné gaunery, ale i policisty, je pro ně pořád fotbalovým fanouškem. Přitom ten se snaží držet od podobných individuí hodně daleko, pokud vůbec na fotbal vyrazí. Ale média stereotypně plní reportáže, jak se prý fanoušci jedněch chystají na příznivce těch druhých – v konkrétním případě Ostravy a Opavy. Příznivce sportu, nejen fotbalu tak urážíme a lžeme si.

Ti, kteří v Opavě rozmlátili co se dalo, zranili protivníky i zasahující policisty a navíc jeden z nich – údajný fanoušek až z Polska přišel o život pod koly vlaku, se přece evidentně nechystali do hlediště držet palce hráčům. Tedy do hlediště možná, ale leda zničit zábradlí, sedačky, naházet dýmovnice na trávník a vyřádit se. Kdy už konečně budou média pojmenovávat podobné výtečníky pravdivě. O co jim jde? A co vlastně chtějí kluby a hráči? Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem si četl ohlas jednoho z fotbalistů, který si atmosféru kolem zápasu pochvaloval.

Policisté museli před utkáním zasahovat u stadionu Opavy. Fanoušci Baníku se pokusili vylomit vstupní bránu

Zatímco všichni teď z daní přispějeme na milionové škody, hulváti a rváči zaměstnají vyšetřováním desítky lidí. aby nakonec povětšině nedostali ani pokutu. A budeme čekat, kdy zase hrají kluby, které mají takové věrné fanoušky, aby jim přichystaly v ochozech jejich pověstný kotel, kde se zase bude hrát nikoli o body, ale doslova o život.

Fascinující je, že to asi nikomu z odpovědných nevadí, že si s tím neumíme razantně poradit. Mám dojem, že ani nechceme, že se hulvátům a násilníkům vlastně fandí. A tak už raději klidné pondělí i celý první jarní týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio