Petr Voldán: Nezájem o špinavé tričko

Titulek dnešní glosy - Nezájem o špinavé tričko - sice napovídá, ale neprozrazuje všechno. Dodám jen, že půjde o spojení sportu a peněz a že víc už poví v glose Petr Voldán:

Kdysi tomu tak nebylo, ale dnes je propojení peněz a sportu někdy těsnější než těsné. V některých sportech se ve světě točí sumy, že by směle mohly konkurovat částkám, o kterých jednají při posuzování rozpočtu třeba mnohá naše ministerstva. Ale dost obecných řečí – dnes je to o tom, že těsně vypasovaná trička našich ligových fotbalistů nelákají, aby je někdo ozdobil svým logem a stal se tak hlavním partnerem fotbalové ligy. Partnerem se rozumí sponzorem – poskytnout soutěži desítky milionů korun, to je hlavní úkol takového partnera.
Jenomže je to trochu jako v běžném životě. To si také nevybíráme pro partnerství zrovna někoho, kdo má nějaké kaňky na dosavadním životním vysvědčení, kdo má pošramocenou pověst, o kom víme, že podvádí a nebo trpí nečestnosti. Co víc, když k financím přístup má, bohorovně si užívá a je mu tak trochu jedno, co na to říká okolí. Dokonce ještě pouští žilou i svým příznivcům, fandům, kteří se nedostanou na stadiony a chtěli by oblíbenému fotbalovému klubu držet palce u televize. Když nechceš do hlediště, zaplať za křeslo doma, ze kterého se díváš, tvoji milovanou fotbalovou ligu přesuneme na stanici, kterou si musíš koupit, což moc neláká.
I to jsou okolnosti, které asi brzdí movité firmy, aby se hrnuly do spojení s naším ligovým fotbalem. Zaštiťovat svojí značkou i zápasy zahalené mlhou pochybností, jak mohl výsledek dopadnout zrovna tak a ne jinak, namalovat logo na trička, která se po zelených trávnících jen plouží namísto běhu a která tam řídí pánové i pod vlivem, což rozhodčí také předvedli, to není jen tak.
Dát desítky milionů pro hru, která lidi netáhne, protože z ní není cítit zápal, snahu, ba ani sportovní duch, to chce odvahu. Kdoví, kdo ji nakonec najde. Není divu, že o pošpiněné ligové fotbalové tričko není zatím zájem. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.