Petr Voldán: Objasnění vysvětlujícího prohlášení

Jak dostat k lidem pravdivé informace, hloubá ministerstvo vnitra. Nadlidský úkol, soudí autor pravidelné pondělní glosy Petr Voldán, když si uvědomíme, že o té pravdivosti má rozhodnout pár úředníků z kanceláří, které mají vzniknout. Jen aby to nedošlo tak daleko, že se dočkáme nějakých "objasnění vysvětlujících prohlášení", obává se mimo jiné v příštích minutách:

Určitě nemusí být a ani není pravdivá každá informace, kterých kolem nás neustálé létají tisíce. Co ale udělat, aby se tápající veřejnost přece jen pravdivé dobrala, mudrovalo ministerstvo vnitra, až na to káplo. Vybere prý tak asi 20 schopných úředníků - kdo a jak ty pravé pozná - a ti to potom zařídí. Mají údajně také uvádět na pravou míru nepravdivá nebo zavádějící vyjádření politiků, ohrožující státní zájmy. To bude tedy oříšek, když víme, co všechno se z úst politiků dovídáme. Dočkáme se zaručeně pravdivých prohlášení, oznamujících, že politik odvolává co odvolat a opětovně slibuje co slíbil?

Jak si nebožák superpravdivý úředník poradí s tím, když politik zas bude oblbovat veřejnost termínem dostavby dálnice, která se už neúspěšně rodí desítky let a pořad není ani vykolíkovaná? To je přece taky dezinformace. Nebylo by lepší mít na postech politiky i ministerské úředníky, jejichž výroky netřeba vysvětlovat, protože budou šířit pravdivé informace - tedy mluvit pravdu?

Děti v malotřídce musejí často pracovat samostatně

Podle ministerstva si neumíme jako veřejnost poradit se zavádějícími, nepravdivými nebo přímo dezinformacemi a tak nám tom bude všechno vysvětlováno a objasňováno. Dokonce v časových horizontech minut a hodin. To bude fofr. Bude na to stačit těch dvacet úředníků s patentem na pravdu, když nás je tolik nechápavých, že o nás chce pečovat dokonce novým úřadem ministerstvo?

Mimochodem, aby v názorech na pravdu neuklouzl chudák úředník, má dostat i jakýsi manuál. Návod k použití se tomu říká u pračky nebo i počítače, ale manuál na pravdu, to bude něco nevídaného. Navrhuji třeba něco jako obrázkové leporelo. A jak naplní ministerstvo svůj záměr testovat odolnost úředníků proti dezinformacím, to už si vůbec neumím představit...

Ale dost už sarkasmu. Jestli by se neměli organizátoři úřadu pro vysvětlování pravdy mrknout třeba na myšlenku nějakého pana George Orwella a jeho výrok -"vrcholem veškerého kacířství je zdravý rozum". A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.