Petr Voldán: Patlámo, patlámo aneb Dopadlo to jako vždycky

Kauza skupiny našich lidí, kteří se vrátili z Libanonu je opředena značným množstvím dohadů. Mediálně je to jistě současný případ číslo jedna. Jak ale poznamenává ve své pravidelné páteční glose Petr Voldán, je podle něj vtahování veřejnosti do této sítě debat a spekulací poněkud nefér:

Vím, že toho slyšíte, vidíte i čtete – jestli se důsledně nevyhýbáte médiím a nejste v jakési informační izolaci i pokud jde o debaty u piva, u holiče nebo v nějaké čekárně – tedy, že toho o kauze naši z Libanonu je všude až nad hlavu. Omlouvám se proto předem, že do téhle laviny přispívám také. Nemůžu se totiž zbavit dojmu, že jsme zavalování dočista zbytečnými podrobnostmi, které možná neodpovídají skutečnosti. Že jsou nám servírovány informace, které nejsou snad ani polovičaté či čtvrtinové. Spekulace, dohady, konstrukce a domněnky, protože málokdo ví skutečně to podstatné o celé zašmodrchané záležitosti.
Nicméně na povrch se dere chytlavé podezření, že se tu může jednat zase jednou o poněkud spatlanou akci. Ze strany koho je také otázka, karty jsou rozdány do mnoha rukou. Svoje hrají nejrůznější tajné i speciální služby co jich jen je, na tenkém ledě informací a utajování či naznačování bruslí ministerstva spravedlnosti, zahraničí, obrany – a z každého vypadávají tak trochu jiné informace, které ne vždycky spolu korespondují. A jsou tu otevřené zájmy či utajené činy dalších zemí – od Libanonu po Spojené státy, ze kterých nejsou moc moudří ani ostřílení komentátoři. Věděli Američané, co podnikáme a za jakou cenu chceme dostat z Libanonu naše lidi, když protestuje ambasáda, že je to na úkor jejich zájmů o získání podezřelého z podpory terorismu? Kdo to ví? Pokud je to tak, že jsme na mezinárodním poli až tak úplně nespolupracovali, co riskujeme a není to opravdu trochu nedomyšlené? Otázky, otázky, otázky. Mluví se o nepříliš dobré spolupráci zvláštních služeb a všeličem dalším. V zásadě je to pro veřejnost rozfoukávání kauzy, do které proniknout nelze. Proč raději nemlčet?
Co z toho všeho se ale pomalu rýsuje – že se asi všechno nepovedlo, byť úmysl byl zcela bohulibý. Jak to říkával jeden bývalý ruský premiér – mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. A tak už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio