Petr Voldán: Po rušném prvním májovém dni

Začal sice máj, lásky čas, jenomže včera to na řadě míst moc láskyplně nevypadalo. Různá shromáždění a demonstrace dala startu pátého měsíce roku nádech často i konfrontační. Což glosuje v pravidelném pondělním čase Petr Voldán:

Trochu víc rozohněné čarodějnice, než bývalo zvykem, jako kdyby oproti jiným letům častějšími zásahy hasičů předznamenaly rušnou prvomájovou neděli. Demonstrovalo se proti i pro migranty, na podporu svátku práce i proti přívržencům této tradice. Každý si mohl vybrat podle svého gusta a priorit. Svým způsobem jako kdyby se upustil přetopený kotel emocí posledních měsíců, které jsou asi vypjatější nejen mezi politickými protivníky, ale už i mezi lidmi všeobecně. Alespoň na tzv. sociálních sítích je to znát – možná i víc, než v každodenním životě. I tak ale probleskují nenávistné projevy, živené právě politiky, kteří hrají na emoční struny i s vidinou dalších volebních klání. A svoje si chtějí uhrát i média – podle toho, které komu patří a kterým zájmům slouží.
Ono se sice demonstrovalo i jinde v Evropě – často s mnohem větší účastí a leckde i razancí. Francie, Rakousko nebo Rusko jsou příkladem za všechny. Ale napadlo mě, že jinde měli i víc důvodů k rušnému prvnímu dni máje. Kdežto u nás někdy bouříme a přitom na tom zas tak nejhůř nejsme. Čímž nezakrývám složitosti životních situací mnoha lidí v konkrétních případech. Celkově ale možná stojí za to si uvědomit, že třeba s nezaměstnaností na tom ve srovnání se státy Evropské unie nejsme nikterak zle. Podobně se životní úrovní, když nebudeme jen mechanicky porovnávat platy kupříkladu s Německem. A migrace a vztah k uprchlické vlně? Včera jsme byli svědky vášnivých akcí jak pro toleranci, tak proti uprchlíkům, ale možná trochu zapomínáme, v jakých dimenzích se pohybujeme. Řešíme přijetí lidí v počtech sotva do dvaceti a z nich ještě někteří ujíždějí, kdežto okolo nás řeší problémy nikoli stovek, ale tisíců a desetitisíců migrantů.
Řekl bych na jedné straně, je moc dobře mít možnost se vyjádřit - a na druhé, jestli to s tím vyhrocováním konfrontace nějak nepřeháníme. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio