Petr Voldán: Podzimní žně - billboardové

Podzimní žně - to zní skoro jako protimluv, protože žně si spojujeme především s druhou polovinou prázdnin a zářím. Jenomže řeč bude o žních billboardových. A to je jiná. I když, jak konstatuje autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán, jisté podobnosti tu přece jen najít lze:

Zívající prázdnotou, sem tam potrhané - i tak delší dobu vypadaly některé reklamní plochy kolem silnic a dálnic nebo na domech. Tedy ne že by jich dokonce ubylo, jak pravidelně slibují - ale jen slibují - politici před takřka všemi druhy voleb, co jich u nás je. Skoro to na některých místech vypadá, jako by se billboardový mor šířil ještě víc.

Podivovat se nad tím, že v tomto směru jsme věru ve srovnání s většinou vyspělých zemi republikou banánovou, tedy zaostalou, asi nemá už smysl. Odpovědným ten obrazový i myšlenkový plevel kolem nás nejen že asi nevadí, ony jim ani nesmrdí ty peníze za reklamní lesy, deroucí se skoro do vozovky a mající leckde rozměry paneláku.

A teď navíc nastávají žně - žně billboardové, protože tu zase máme volby
Pro majitele ploch pro sliby, výkřiky až výlevy terno. Jak jsem se díval kolem sebe v posledních dnech, není málo míst, kde prostoru pro oblbování voličů - jinak to nazvat jen těžko, protože informace předvolební plochy prakticky neobsahují - tedy není ojedinělé, že jich přibylo. Na některé louky a pole kolem dálnic a silnic dokonce přitáhli podnikavci i další povozy či jiné, často dost ohyzdné samohyby, jen aby bylo co politikům a stranám prodat.

3D billboard, Wonderbra, spodní prádlo

Žně nastoupily ale zatím hlavně pro majitele billboardových ploch a zprostředkovatele jejich zaplnění - fotkami, na kterých jsou si uchazeči o hlasy voličů mnohdy jen málo podobní, neboť to se zkrášlováním či omlazováním do podob z maturitního tabla pravidelně přeženou. A nebo fantaziemi, včetně použití zbraní, vulgarit i lží. V tomto směru bylo zaseto nejméně na 120 procent.

Jako podle obměněného hesla ani billboard nazmar!
Uvidíme, jaké budou po volební sklizni dožínky. Doufám, že to třeba bude podle osvědčené moudrosti - jak kdo zasel, tak sklidil. Ale jak podzimní žně dopadnou, to bude na nás - voličích. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.