Petr Voldán: Poštovní lokálka honí rychlík

Pokrok v placení kartami – už i Česká pošta nabízí tuto možnost majitelům širší škály těchto karet, nejen jedné své partnerské banky. Tedy zatím jen na třech pobočkách, když jich přitom má kolem tří tisíc dvou set. Podle autora páteční glosy Petra Voldána to tím pádem žádná velká sláva není:

Aby taky byla, když si uvědomíme, že platební karta už v minulém roce slavila neuvěřitelnou stovku. Připomínat, jak moc je placení bez hotovosti v kapse rozšířené také netřeba. A tak bych jistou hrdost vedení České pošty poněkud krotil. Kdyby se staralo v minulosti víc o modernizaci služeb, než o vymýšlení, s čím by měli její zaměstnanci - namísto perfektních klasických poštovních aktivit - na přepážkách hokynařit, od knížek přes plyšáky po silonky, nevypadalo by to teď jako že poštovní lokálka honí rychlík.
Ani přiznání šéfů, že probuzení pošty vyprovokovala tak trochu evropská legislativa, která omezila poplatky za používání karet, nepůsobí moc dobře. Kdyby snad unie nekrotila zisky vydavatelů karet za naše modernější, pohodlnější a rychlejší placení, sto let stará praxe by pro poštu byla dál nedostižnou novinkou? Tedy až na výjimku jedné její partnerské banky, která si toto privilegium už nějaký čas užívá.
Říká se pozdě, ale přece. Budiž, dosud ovšem dávala pošta přednost svým ziskům, protože nechtěla platit podle ní vysoké poplatky za příjem platebních karet. Ale proč třeba v Německu dokázaly maloobchodní a diskontní řetězce zareagovat na březnovou změnu evropských norem už na jaře a pošta procitá až teď? Navíc s hodně skromnou nabídkou pouhých tří poboček. Tak jakýpak jásot.
Jiné vysvětlení, než že pro ni je pořád výhodnější investovat pomaleji, než vycházet vstříc zákazníkům, člověka nenapadne. Jistě, jsou tu podmínky nakládání s financemi, které pošta musí dodržovat, ale to zákazníky nezajímá. Když už si můžeme leckde zaplatit pár rohlíků nebo parkování kartou, tak zrovna být při častých návštěvách a frontách na poštách bez této moderní služby je logicky pro většinu lidí nepochopitelné. Přitom našinec s pověstí konzervativce se novinkám zas až tak nebrání – třeba v popularitě a rozšířenosti bezkontaktních platebních karet jsme na evropské špičce. Takže se ta poštovní lokálka rozjíždí zase honě liknavě. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.