Petr Voldán: Problém s přezouváním

Návrat takřka zimního počasí v horských a podhorských oblastech vyvolal problémy v dopravě a s nimi spojené diskuse o přezouvání pneumatik. A tak je dnes právě přezouvání tématem i páteční glosy Petra Voldána:

Přezouvání – zdánlivě obyčejnost nehodná větší pozornosti. Tedy aby nedošlo k mýlce – nemyslím přezouvání doma. Mimochodem také zajímavé téma a tak se k němu asi za čas vrátím. Protože tak jednoznačné odsuzování našeho zvyku se mi úplně nezdá. Ale tentokrát mě vyprovokovaly diskuse o přezouvání pneumatik. Hrátky přírody s sebou totiž přinesly i namrzlé, místy také nasněžené silnice. A spoustu informací o tom, jak se klouzali hlavně řidiči s letním obutím na autech. Jenomže pár dnů před tím masírovala média řidiče opačně – kdoví, jestli ne i proto, že se vyjadřovali zhusta hlavně pracovníci různých firem, spojených s prodejem pneumatik místo dopravních specialistů. Nabádali nás, abychom s koncem termínu pro povinné zimní pneu – posledním březnem, nejezdili v teplejších dnech na zimních pneumatikách. Nahrávalo tomu tehdy i vylepšené, slunečné počasí. Přezouvalo se o sto šest, servisy neměly ani volné termíny.
Ale najednou tu byly zase mrazíky a k tomu bílé nadělení. A klouzalo se – pochopitelně, nejen v osobácích, jako sáňky jezdily i kamiony. Jak tedy na to, aby to naše přezouvání odpovídalo potřebám a také realitě za oknem? Asi nejde slepě kopírovat pravidla z papíru, od kdy do kdy budu mít zimní obutí na autě. Jestli jezdím na nákupy a chajdu kousek od bydliště v nížinném Polabí a na delší cestu vyrážím pouze o svátcích, asi budu uvažovat jinak, než řidič z regionu kolem Labe v Krkonoších a podhůří. Opět to je o zdravém rozumu a logice a ne o tom, co vnucují mediální odborníci. Mimochodem, docela mě zaskočilo přiznání jedné ze správ silnic, že už má většinu autosypačů osazených letními přezůvkami. Tam bych asi čekal větší předvídavost a opatrnost.
Ale nedělám si iluze, příroda opět klasicky překvapí, sníh přijde dřív a nebo moc pozdě. Teď by ale konečně mohlo přijít to jaro. Abychom se mohli přezout třeba do sandálů. A tak už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.