Petr Voldán: Rumoví furianti aneb Zdraví stranou, tuzemák je náš

Dnešní ranní glosa si všímá nové kauzy kolem tradičního alkoholického nápoje. Naše verze už jednou vyvolala lavinu rozhořčení části veřejnosti proti Evropské unii. To když výrobci museli přestat používat označení rum, protože základem není destilát z cukrové třtiny. A teď je tu kauza znovu - evropská unie zkoumá míru nebezpečnosti rumového aroma, protože může být rakovinotvorný. Takže “Rumoví furianti” a Petr Voldán:

Jsme my to ale divní patroni. Když se zjistilo, že látky, kterými zředěný potravinářský líh u nás dochucují a ovoňují výrobci a pak ho prodávají jako “tuzemák”, protože to rum není, ten je z destilátu cukrové třtiny, že tyto látky mohou být rakovinotvorné, je oheň na střeše. Ale ne proto, že nám možná někdo po troškách do těla přikapává dost nebezpečnou látku jako možného původce ošklivé nemoci.

Naopak s údivem koukám na lidi, kteří v médiích siláckými, umíněnými výlevy, horují, že chceme náš tuzemák Evropě navzdory i kdyby tu rakovinu způsoboval. Co si to zase ten Brusel dovoluje, už nám sebral pomazánkové máslo - které sice nebylo máslo, ale to nevadí, bylo naše - a teď nám chce vzít i možného původce nebezpečné nemoci.

Boj za stejnou kvalitu bez hranic jde najednou stranou

Evropa se dotýká rumu, pardon - tuzemáku, protože rum zná okolní svět v poněkud jiné chuti. Tedy bojovat za ponechání možného rizika pro zdraví - to se jen tak nevidí. Ani to, že politici hned vidí šanci na hlasy milovníků tradiční lihoviny a dokonce ministr slibuje bít se za výjimku.

Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán (ilustrační foto)

Kde je rozum, kde je respekt ke zdraví lidí a jeho ochraně?

Výrobci pobrekávají, kolik je bude stát hledání, čím jiným líh navonět a obarvit, aby se tvářil jako oblíbený a nedotknutelný rum, co rumem není. Že jim kasy plní možná produkce, která třeba přispívala nejen k naší pověsti silných pijáků alkoholu, ale třeba i k vyvolávání rakoviny, to jim asi tolik nevadí. Co tedy počkat na odborné testy nebezpečnosti látky, rizika spojená s množstvím použití a pak dělat závěry.

A pokud je to v pořádku, dál chodit na panáka rumu, co není rum, ale je náš

Ale jestli je to skutečně nebezpečné, pak se nejen, v zájmu zdraví lidí, takové součásti tuzemáku vzdát, ale ještě poděkovat, že na to někdo přišel za nás. A furiantství, umíněnost, paličatost nebo zpupnost - jak chcete - namířit nějakým smysluplnějším směrem. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.