Petr Voldán: S vědou na vztahy opatrně

Jak najít toho správného partnera - to je dilema. A dnes i téma naší ranní glosy. I když její autor Petr Voldán pochopitelně k problému přistupuje také tentokrát po svém a radí - s vědou na vztahy opatrně:

Hodíte se k sobě? Toť otázka pro životní partnery. Ať už ty, kteří společně sdílejí nástrahy života, nebo pro dvojice, teprve se to pokoušející zjistit. Nečekám pochopitelně odpověď, když tak jen nějakou tu v duchu nebo polohlasnou, kterou teď utrousíte u přijímače a ke mně se stejně nedostane.
Což mi ale nebrání vás teď seznámit s posledními vědeckými poznatky na toto téma. Téma věčné, věčně provokující a podle mého i na věky bez rozumového a rozumného rozhřešení. Protože co člověk to originál a proto i co vztah, to příběh o bezpočtu proměnných. Vidíte, už i slovník se mi do glosy vkrádá pod tíhou tématu trochu učený.
Ale divte se mi, když se vynořují informace, jako ta z nejnovějších, podle které mají potenciální partneři v zájmu úspěchu vsadit na test slin. Ten prý jim napoví, jestli se k sobě opravdu hodí. Sdělení vědců z Toronta mi připomnělo anabázi Vlastimila Brodského a Jany Brejchové, kteří se ve filmu Hodíme se k sobě miláčku svěřili do péče počítače v kybernetickém ústavu. A byla z toho komedie. Doslova.
Ne že bych chtěl zlehčovat práci vědců. K podobným cestám, jako je hledání vhodného partnera pomocí testu slin nebo nedávno publikovaným průzkumům, tvrdícím, že si vybíráme partnery s jinou barvou očí, než je naše, jsem ale stejně poněkud skeptický. Tím spíš, že tento výsledek bádání našich výzkumníků v očích partnerských párů hned doprovázelo sdělení o zcela opačném zjištění v Norsku. Tam po zkoumání zase došli k závěru, že prý si lidé vybírají partnery se stejnou barvou očí. A teď si vyberte vy, kudy kam. Osobně bych řekl - i z vlastní zkušenosti - že dobrý partnerský vztah je vážně věda. Jenom tu - v podobě podobných výzkumů a doporučení á la ideál z počítače kybernetického ústavu - bych do toho moc nemíchal. Ale teď už klidný pátek a pěkný víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.