Petr Voldán: Slunečná návnada

Vííkend se vydařil, kdo mohl, vyrazil ven. Echo slunečného víkendu doléhá až do dnešního rána - konkrétně v pravidelné glose Petra Voldána pod titulkem “Slunečná návnada”:

Slunce nás potěší, déšť nás osvěží, vítr povzbudí, sníh nás rozradostní. Ve skutečnosti neexistuje špatné počasí, jsou jen různé druhy dobrého počasí - říká jeden z mnoha citátů na okřídlené téma. Je dávno známo, že počasí patří k nejfrekventovanějším tématům rozhovorů. Není tak náhodou, že s notnou dávkou ironie vybízí jiná moudrost - nenadávejte na počasí - devět z deseti lidí by nemohlo ani začít rozhovor, kdyby se počasí čas od času neměnilo…

A tak se teď bez uzardění hlásím k této skupině devíti z deseti a zaměřím se právě na počasí. Kdo by se divil, když máme za sebou tak barevný, prohřátý, vymazlený víkend, prosvícený podzimním sluníčkem. Jako kdyby mělo magickou moc - všude spousta lidí na výletě, na procházce, projížďce na kole, stroje provětrali i motorkáři - myslím tím ty pohodáře, co se kochají krajinou. Nikoli ony hazardéry, pletoucí si silnice a dálnice se závodními okruhy.

Podzimní příroda, podzim

Barevná příroda a příjemné teploty daly rychle zapomenout předchozím docela nevlídným, sychravým, mokrým dnům a jako bychom hned ožili. Sem tam jsem měl pocit, že se lidé k sobě chovali i nějak vlídněji. A teď si představte, že by Slunce najednou svítit přestalo. Úplně, zkrátka by zhaslo. Napadlo vás taky někdy, co by bylo, kdyby se tak stalo? Nemyslím ve věku, kdy je otázka “proč?” nebo “a proč?” tou ústřední a jedinou a rodiče i prarodiče z ní doslova brní hlava.

Tak vězte, že podle jedné z vědeckých teorií by tu po týdnu bez sluneční aktivity prý bylo rázem asi tak -17. Což by možná ještě některé regiony na Zemi zvládaly, ale mráz kolem mínus sedmdesáti po roce se zhasnutým Sluncem už by byl vražedný pro většinu obyvatel zeměkoule.

Takže si užívejme slunečných dnů, které prý ještě potrvají. Zima stejně nakonec přijde, jak tak to má být. Ale ani ta nemusí být důvodem k propadu do beznaděje nebo špatné nálady. Říkali jsme si přece na začátku, že špatné počasí neexistuje. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio