Petr Voldán: Soukromé čudění

Stížnosti na podezřelý kouř z komína vyvolávají debaty. Podle kritiků možnosti zjistit přímo v domě, čím majitel topí v kamenech, jde o vážný zásah do soukromí. Téma pro dnešní glosu Petra Voldána s titulkem “Soukromé čudění”:

Někdy člověk vážně dostane doslova ránu do nosu - tedy nemyslím přímo úder, ale situaci, kdy okolí zaplavuje nelibá vůně a s ní spojený hustý dým z komína. Řečeno tzv. natvrdo - místo okupuje smrad a štiplavý dým. Takže je evidentní, že v kotli nebo kamnech domku není ani uhlí, ani dřevo, že se netopí peletkami nebo plynem. Prostředí zamořuje spalování odpadků nebo plastů a podobného s prominutím svinstva.

Takže se ani nedivím, že se v takovém případě někdo ozve a stěžuje si. Co ale s názorem, že možnost kontroly i v domě, kterou předpisy úřadům umožňují, je příliš silným zásahem do soukromí? Osobně mám jiný názor. Především moje soukromí si myslím končí tam, kde vstupuji do soukromí druhého, kdy dokonce vědomě ovlivňuji jeho životní prostředí a podmínky. Obhajoba práva na soukromí podle mého neznamená automaticky právo dělat si, co se mi zlíbí.

kouř z komínů, smog, ovzduší

Připadá mi občas, že to s onou ochranou soukromí a práv jednotlivce přeháníme zase na druhou stranu, že sem tam podvodníci nebo ti, kteří nectí žádná jiná pravidla, než ta svoje, mají větší práva i zastání, než lidé slušní a dejme tomu - smířliví. Kdyby si hulvát, který láduje do kamen nebo kotle PET lahve čudil komínem sám sobě do podkroví - jeho věc. Když ale otravuje vzduch sousedům a v širším dopadu nám všem, jeho soukromí ať jde stranou.

Pokud si někdo chce rvát ušní bubínky oblíbenou muzikou - ať už metalem nebo dechovkou - jeho problém a jeho volba cesty k ohluchnutí. Proč ale nemá mít šanci na normální prostředí, neřkuli noční spánek soused podobného bezohledného člověka, který se ohání svými právy a svobodami, to opravdu nevím.

A častovat někoho, kdo si stěžuje na takové chování výrazy jako práskač mi přijde poněkud podivné. Už bychom se měli naučit rozlišovat tyto nuance a situace. Čudění různým svinstvem z komína do okolí mi zkrátka jako soukromá věc zdaleka nepřipadá. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio