Petr Voldán: Střet zájmů trochu jinak

Střet zájmů, to je problematická otázka. Nicméně dnešní pohled na toto slovní spojení bude poněkud jiný, jak už bývá u autora pátečních glos Petra Voldána zvykem. Proto tedy „Střet zájmů trochu jinak“:

Je jasné, že střet zájmů například politických a podnikatelských je problém. Ale co třeba takové zájmy politiků versus zájmy veřejnosti, tedy každodenní starosti a témata asi většiny lidí.

Není překvapením, že zatímco politici hrají na jedné půlce našeho společného hřiště života, na té druhé běží dočista jiný zápas. Politici jako kdyby hledali každou šanci, jak se vůči sobě vymezit, jak si jít po krku, ještě víc polarizovat názory a řekněme trochu ostřeji – jak se ještě víc hňahňat v problémech, které asi podstatná část lidí až tolik neřeší. Důkazem je už jen účast ve volbách a není ani moc důležité, že šlo naposled prý hlavně o volby do senátu, lidi tolik nezajímající.

A tak zatímco také politická scéna po sobě vrhá nejen nevraživé pohledy, ale i ostré výroky, nezdá se mi, že by to až tak řešila většina lidí. Spíš se možná pozastavila nad tím, že prý o celých deset minut rychleji pojedeme vlakem do Bratislavy v uvozovkách už v roce 2020. Možná chce se dodat. Jiná chcete-li kauza – dál pracuje jakási komise pro osvětlení okolností reorganizace policie. Inu, k čemu to – policie už je reorganizovaná, lidé odešlí či jinam přesunutí a nově nastoupivší, tak kdo a proč by měl čekat na výsledek práce komise? Snad média, ale veřejnost? Ta spíš zaznamenala s potěšením, že byť o 14 dnů později, přece začala houbařská sezóna.

Zamyšlený, otázka, otazník (ilustrační foto)

Zdá se vám, že se jako občané zabýváme až moc přízemními potížemi a problémy, jako je i délka cestování mezi Prahou a Brnem? Je to snad chyba lidí, že je moc nezajímá, jak moc nevybíravě se vyjádřil ten který ministr na adresu druhého, po kom šlehl výrokem někdo z Hradu nebo naopak kdo se do Hradu opět pustil? Média sice v podobných kauzách vidí náš každodenní život, ale veřejnost zřejmě řeší jiné zájmy. Střet zájmů tu tedy existuje – koho ale zajímá a kdo by s tím případně měl něco dělat? Otázka nad otázky a tak raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.