Petr Voldán: Super bacha

Když je něco super, tušíme cosi neobvyklého. Jak ale upozorňuje autor pondělní glosy, měli bychom být v podobných případech také mimořádně ostražití. Včetně například super potravin. Proto i dnešní titulek glosy Petra Voldána - „Super bacha":

Slovních hříček by šlo v daném případě naskládat za sebou hned několik. Titulkem „Super bacha" ale chci dnes upozornit, že bychom si měli dávat dobrý, možná někdy hodně dobrý pozor na to, co je nám vnucováno i zdánlivě odbornými statěmi v médích či upřímně a prý ze zkušenosti - pochopitelně jen té nejlepší - tzv. celebrit. Není málo takových vějiček, v poslední době se mezi ně řadí stále agresivněji i údajné super potraviny.

Jak známo kolem jídla obecně se točí velké peníze a kolem toho s nálepkou zdravé, dietní a podobně, ještě větší. O stravovacích slabostech národa i jeho odpustcích po chybách a úletech v podobě diet nebo super zaručených kombinací, které ořezávají figuru jak soustružnickým nožem do podob modelek či modelů s rozměry čítankově pohádkovými se ví. A tak tento obor jen kvete.

Když ale slyším, že je něco super, hned větřím

Tedy nejen čichám, čichám člověčinu, jako pohádkový děd Vševěd, cítím na blízku i skopičinu nebo čertovinu. Řečeno pohádkově mírně. Supermanů ostatně také neběhá po světě tolik, o super slevách bývá řeč často a mohl bych pokračovat v přehánění super dlouho. Ale zpátky k super potravinám.

mrkev

Před pár lety nezabírala moc reklama na blahodárnost čínského angreštu. Zájem rostl až s označením kiwi a dnes je plod popínavá dřeviny dostatečně známý a hojně nabízený - často na úkor neméně zdraví prospěšných našich druhů ovoce. Inu super reklama. A tak třeba semínka goji stojí proti borůvkám. Podobně u jiných semen a bobulí - nejlépe z dalekých plantáží či pralesů. Určitě jsou na něco super bohaté, ale překvapivě dobře jsou na tom často i jablka, mrkev a jiné obyčejnosti. Podobně to je i se super vojtěškou, která sice není exotem, ale jak víme, nic se nemá přehánět, ani se cpát jen vojtěškou.

Když on ale například slogan "jezte super mrkev" tolik nezabírá. Tím spíš ale „super bacha" - abychom nebyli za super trouby. A teď už super pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.