Petr Voldán: Teče nám do bot

Rozhlasové téma týdne - voda - se týká doslova každého z nás. Jeho probírání ze všech možných pohledů, především s ohledem na to, že vody neustále ubývá, vyvolává spoustu dalších otazníků. Pár z nich glosuje, jako už tradičně v pátek, Petr Voldán:

Zdá se, že už konečně chápeme, jak nám teče do bot. Voda nám dělá problémy - co také jiného, když teče do bot. Rčení trefně “sedí” a ukazuje se - jen tak s vodou “za vodou” nebudeme. Příroda sice přináší málo srážek, ale hodně si za trable s vodou můžeme sami. Jednak ke kotrmelcům v přírodě přispíváme ignorantským vztahem k ní a pomáháme tak narušení některých letitých přírodních zákonitostí. Nemá cenu připomínat všechny naše hříchy - kácení lesů a pralesů, vypouštění kdejakého - s prominutím - svinstva do ovzduší atd.

Jsou ale vedle hříchů i hříšky zdánlivě malé, ale v součtu určitě nezanedbatelné

Tak například - slyšíme výzvy, aby majitelé bazénů a zahrádek vodou víc šetřili. Nic proti tomu, s potřebou neplýtvat vodou zbytečně asi panuje všeobecný souhlas. Ale - když chceme bránit lidem, aby si kupříkladu na zahradách pomáhali vodou, kterou si odčerpají z řek nebo potoků, je lepší aby taková voda raději odtekla pryč? Navíc, zrovna náš zahrádkář je pověstný, že skoro každý má u chatky nebo domku ne jednu, raději celou kaskádu průtokových nádrží nebo sudů na chytání dešťovky. Někdy to vypadá děsivě, co náš kutil vykoumá, ale vodu se snažil zachycovat vždycky.

Bazén

A bazénkáři?

Když hromadně napouštějí svoje koupaliště na tři tempa, je to určitě pro vodárny nápor těžko zvladatelný. Jenomže, když zatouží být zodpovědnými a objednají si vodu z cisterny, citelně to ve většině případů pocítí v peněžence. A spoléhat na solidaritu a zodpovědnost při dost dražší službě vodáren je naivní. Mimochodem - stejní radní, kteří přijímají omezující vyhlášky o vodě, titíž starostliví hospodáři vzápětí bez mrknutí oka schválí revitalizaci náměstí a výstavbu skladového areálu - což znamená skoro stoprocentně - zadláždění, zabetonování nebo zaasfaltování tisíců čtverečních metrů ploch. Ze kterých voda bez užitku většinou odteče do nenávratna.

Prostě o vodě nestačí přemýšlet jen týden a bez souvislostí. Protože nám do bot skutečně teče - ale to už jsem zase na začátku. Takže raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio