Petr Voldán: Tučňáci v ulicích

Zima nám letos dopřává dost sněhu. Společně s mrazem je to ovšem na mnoha místech našich měst i vesnic nebezpečná kombinace. I proto se teď prý u nás vyskytují i tučňáci. Pokud vás zajímá rozluštění tohoto možná podivného konstatování, poslouchejte dnešní glosu Petra Voldána:

O víkendu měla většina z nás ze sněhu radost - když si tedy odmyslím patálie s jeho odklízením na místech, kde ho napadlo až moc nebo trable na některých silnicích. Ale to už jsou trvalky, na které jsme si zvykli, i když je sněhu jen pár centimetrů. Což není případ letošního ledna - sníh v regionu měříme už spíš na desítky centimetrů.

Jsou ale situace, kdy sněhová nadílka budí nejen zlost, je dokonce nebezpečná
Jako bumerang se nám totiž vrací podivná záliba vydláždit žulovými či jinými deskami nejen náměstí, ale i třeba vchody do úřadů, bank i nákupních center. Ta často lesknoucí se krása se v těchto dnech mění v plochy, které si nezadají s pečlivě rolbou vyžehlenými plochami kluzišť. Jenomže na zimní stadiony chodíme s bruslemi, kteréžto náčiní se do ulic jaksi nehodí. Na což architekti i radní, okouzlení dlážděnými hektary náměstí a chodníků materiály sice v létě na pohled líbivými, ale v zimě i se slaboučkou vrstvičkou sněhu neskutečně kluzkými - jaksi nepamatují.

Tučňáci na cestách mořeplavce a dřevorubce Rudolfa Krautschneidera

Obvykle mírné zimy neomlouvají - a co teprve, když se s přidáním trošky soli na plochách z mramoru i jiných podobných dlažeb vykouzlí mazlavá hmota nikoli nepodobná mejdlíčku. To jsou potom piruety v případech šťastnějších - v těch složitějších ale bolestivé pády.

Když se člověk na chvilku zastaví a pozoruje pohyb na náměstích a chodnících našich měst, měl by skoro chuť se smát, jak se měníme v armádu tučňáků. Právě je připomíná ostražitá chůze, tak typická pro tyto nelétavé ptáky - našlapujeme ze široka a kolébáme se jako oni. Mimochodem, němečtí ortopedičtí specialisté prý občanům u našich sousedů poradili, aby právě tak čelili nástrahám zimních komunikací. Buďme tedy tučňáky, když už nepřemýšlíme o zimě i při letním zadlážďování měst. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.