Václav Souček: Analytik

V necelé půlhodince podvečerního „Interview ČT 24“ můžete slyšet desítky odpovědí na desítky otázek, z obojího nebudete příliš moudřejší. Jako u každého třídění to chce mít po ruce síto, nebo cedník, a tendenční příklony si pracně odmýšlet.

V předvečer letošního státního svátku byl hostem pořadu publicista a komentátor Jan Petránek, sužovaný jak chorobami vyššího věku, tak globálního světa. Ke slyšení byly výroky tříbené vývojkou a ustalovačem myšlení velezkušeného analytika, aktuálně komentujícího vztahy Ruska, Spojených států, Evropské unie, Ukrajiny a ukrajinských separatistů. Kdo neviděl a neslyšel, tomu lze jen doporučit vyhledávač a - najít.
Jan Petránek má totiž ve zvyku výklady jakkoliv tendenční míjet obloukem. Za zopakování stojí jeho doporučení místa pro pokračování mírových rozhovorů, po běloruském Minsku by to mohla být i Praha, nebo Bratislava. Nebo ještě lépe - město pro mírová jednání zaužívané: Helsinky.
I guru české publicistiky je si vědom toho, že mír je jediným možným východiskem z bojů… a zároveň jejich pokračováním jinými prostředky.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.