Václav Souček: Basa a včely

Oldovi z Chocně ukradli kotrabas ze zamčeného auta. Prostě a sprostě, v noci rozbili zadní okno. Stalo se na jedné z festivalových sešlostí, překypujících kamarádskou atmosférou, nebylo to poprvé ani naposled. Na každý takový podnik se přilepí pofiderní existence, které si k lecčemus pomůžou za pět prstů; kradou se spacáky, svetry, peněženky, i nástroje. Karlu Zichovi blahé paměti vybrali z auta hned dvě jeho kytary. Zpěvák nelenil, vyvěsil jejich popis na webové stránky a nastojte - obě se vzápětí objevily coby nalezené.

Basa není mandolína, abyste ji schovali pod kabát. Oldřich se zachoval stejně, jako Karel Zich, dá se tudíž čekat, že zlodějíčkovi bude kořist k nepotřebě a ještě se jí rád zbaví, pokud má kousek cti v těle.
K tomu o něčem jiném. O včelách. Kradou se celá včelstva a to ve velkém. Jeden z okradených nerad vyslovil veřejné tajemství; totiž že včely kradou včelařům zase jen včelaři, protože nikdo jiný si s nimi neví rady. Včeličky se prodávají špatně.
Spojitost se nabízí jak houska na krámě. Kdyby krádež basy mohly ztrestat včely, a za krádež včelstev hrozila basa, to by bylo ono.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.