Václav Souček: Byznys

Migraci jsou přičítány rozličné motivace. I Praotec Čech a jeho družina prý migrovali, než se usadili pod Řípem v zemi oplývající mlékem a strdím.

Dnešní migranti utíkají z poznané mizérie, za něčím a do něčeho, co se jim jeví slibné, lepší, či báječné z televizorů a obrazovek. Syřané, Afghánci, Libyjci prchají z válečných zón, Eritrejci (můžeme-li věřit zprávám) se vydávají otevřenými koridory do Evropy za pečenými holuby. Všichni ti nuzní bez výjimky platí horentní sumy za nejistou budoucnost, a jejich množství na pouti za slušnou životní existencí sílí navzdory obětem na životech.
Územní celky migranty dobývané se stěží stačí nadechovat; státy integrované Evropy jsou ekonomicky vícerychlostní, nevyrovnané, jejich životní úroveň a sociální systémy nejsou schopny tak masivnímu náporu čelit a odkazují se vyčítavě jeden na druhého. Narůstá podezření hraničící s jistotou, že kromě rozpadů státních systémů je migrace jistým způsobem podněcována a řízena.
Svobodný trh opět otevřel přepychový byznys – obchod s bídou a nadějemi. Nikoliv poprvé, nikoliv naposled.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.