Václav Souček: Čekání na básníky

Herec Pavel Kříž prošel v roli Štěpána Šafránka původním předlistopadovým triptychem režiséra Dušana Kleina. Spolu navázali dalšími dvěma díly „Básníků“ po sametu – a jak vešlo ve známost, na příští rok se chystá premiéra už šestého celovečerního filmu. Naše kinematografie vskutku nepamatuje podobně vydařený tvůrčí oblouk; komentář si netroufá na poměřování se světovou.

O další osudy „Básníků“ bude zcela jistě značný zájem. „Všechno je dovolený, když je to napadnutý“, říkával prý Jan Werich. O „napadnuté“ věci v nenasytné televizní dramatice je bolestivá nouze, pracné převody zahraničních sitcomů do scénářů od zeleného stolu nemohou spasit ani půvabné scenerie Šumavy, či Beskyd.
Šestý díl by měl být uveden do kin 16. dubna příštího roku pod názvem „Jak básníci čekají na zázrak“.
Nuže, budeme se těšit. Všichni jsme tak trochu básníci…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.