Václav Souček: Černobíle a barevně

V kalendáři na tuto sobotu stojí červeně: Státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu. Stálo by zato najít a vyvěsit státní vlajku nad dosud kvetoucí muškáty v oknech, jenže v činžácích naproti a okolo po vlajkách ani vidu.

Trocha smutku k tomu svátku přináleží; čeho jsme jako samostatný československý stát těžce nabyli, toho jsme neuvěřitelně lehce pozbyli. Ale na druhou stranu – kdo dnes vzpomene na urputné půtky o finance na Gabčíkovo? Na nekonečné stížnosti na diskriminaci a procentní přepočítávání všemožných fondů? Doufejme, že ona složitá historie nesnadného vzniku a snadného rozdělení vejde po pravdě do dějin pro příští generace.

Jen ty fotografie T. G. Masaryka a M. R. Štefánika zůstanou černobílé, Václava Klause a Vladimíra Mečiara barevné. A vypadá to, že nikdy už nic jen černobílé nebude.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.