Václav Souček: Chalupáři

Chalupáři byli, jsou a budou. Jestli ve Višňové, nebo na Lipně, není rozhodující. Je to vhodný únik od reál-politiky.

Díky archivním záznamům necloumá s televizním koncesionářem jen pravidelný nával zloby. Takové seriály jako Panoptikum města pražského, nebo Chalupáři dají člověku na chvíli odpočinout od sofistikovaných lumpárniček dnešních šibalů, kteří se nejen potrestání vyhnou, ale dokážou svoje počínání za pomoci ohebných paragrafů obhájit.

Koncesionář, znalý reprízovaných barvotiskových obrázků, uznale přikývne seriálovým happyendům, aby vzápětí rozháněl chmury z čela nad žahavou současností: pana Janouška bolí hlava, pan ex-senátor Novák žije kdesi v Německu, pan ex-hetjman Rath se nevzdává, pana Dalíka z výkonu trestu propustil Nejvyšší soud.

Mráček pochybností koncesionáře houstne s domněnkou, že v období ekonomického růstu kyne i nadějná šance z daňových odvodů občanů koncesionářů na drobné satisfakce - odškodnění justičních přešlapů státem.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.