Václav Souček: Chlorovirus

Každý soudný člověk v sobě nerad přechovává ostrůvky studu za něco, čeho se v životě dopustil a co rozhodně není k chlubení. Oněmi počiny zaskočí i sám sebe, a to i pokročilejšímu věku navzdory. Jako by nebylo vyhnutí, selhává okamžitá sebereflexe. Nevalnému pocitu můžeme říkat třeba zátěž svědomí a netýká se těch, kteří mají svědomí čisté, neboť nepoužívané.

Předpokládejme, že i některé nechvalné úkazy dnůvýročí 17. listopadu 89 zůstanou hodnou chvíli žahavé. Asi není třeba rozvádět šířeji.
Hned příští den ráno se na internetových sítích nacházíobjev amerických badatelů, nabízející určitou úlevu: jistý chlorovirus, žijící obvykle na zelených řasách, dokáže po přenosu na lidi poškodit jejich duševní schopnosti. Nazván byl "virusem hloupnutí".Zbývá vykoumat, čím to, že se u nás přemnožily zelené řasy…

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.