Václav Souček: Co se škádlívá

Dnešní podotknutí by se mělo věnovat volbám ve Francii, ale zůstaneme doma.

Milovníci bonmotů zvláštního ražení si zgustnou, objeví-li na monitoru počítače doslovnou výměnu názorů mezi byvším, a aktuálně funkčním ministrem financí. Nadnesenou ironii a špičkování střídají osobní invektivy, zralé na trestní oznámení, ale nic takového kalibru se nekoná a konat nebude.

O zdobné balení s mašlí nad poučnou debatou o dluhopisech a jejich zdanění se navíc postarala ústy přítomného ex-ministra pravicová strana, jejíž žitečko vůčihledě usychá. V uštěpačnosti si i tento rétor s oběma správci státní kasy v ohnivém sporu v ničem nezadal. Nicméně jedy a protijedy byly dávkovány vcelku vyváženě.

Duše milovníka kousavé češtiny při autentickém záznamu výměny názorů tančí radostný odzemek, třebaže tuší, že si páni kolegové v nepřítomnosti kamer a mikrofonů notují zcela jinou píseň.

Úsloví praví, že co se škádlívá, to se rádo má. Neboť se to vzájemně tuze potřebuje.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.