Václav Souček: Disciplína

Kdo kdy četl Haškova Švejka, ten ví, že „disciplína musí bejt“. Bez disciplíny se z pravověrných straníků stávají zaprodanci a odrodilci, abychom použili opomíjeného výraziva někdejšího stranického tisku. Týká se to samozřejmě disciplíny stranické, ještě akurátnější je disciplína vojenská.

Řeč je o zaužívaných pojmech civilizovaného světa tohoto století, ponejvíce středoevropských. Proto je nutno odhlédnout od extrémních trestů za porušení disciplíny, jak jsou aktuálně praktikovány okolo Bosporské úžiny.
U nás doma jde výlučně o drobné poruchy disciplíny jednotlivců, převážně nesmiřitelných idealistů. Vstoupíte-li do politiky s horoucím idealismem, musíte se naučit iluze v událostech všedních dnů obětovat. Což Vás pilně učí disciplinovaní, pragmatičtí spolustraníci, přátelé, bratři a sestry, později kolegové, ještě později pozůstalí. Měkčí povahy zůstanou stranické disciplíny poslušny, váhající jedinci toužebně vzhlížejí k variabilním řešením nedisciplinovanosti v jiných politických uskupeních.
Ovšem nejen skalní idealisté odcházejí na volnou nohu, tak říkajíc „ k mamince“. Ono to totiž ještě neznamená kapitulaci vzdáním se poslaneckého mandátu, jakož i výživných prebend.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio