Václav Souček: Do omrzení

Chleba se jako každodenní potravina neomrzí. Jenže bochníky, krajíce a drobty pečiva, jež mediální prostředí permanentně servíruje jako přílohu k rozmíškám mezi premiérem a prezidentem se už lidu obecnému zajídají. Není totiž dne, aby se neobjevily komentáře a podotýkání o tom, co kdo z politiků a politologů řekl na čí adresu, a hlavně, co si o tom máte myslet.

Myslet, to prosím ano; ale ne, co si myslet m á t e , nýbrž co si o tom myslet m ů ž e t e – a to je sakramentský rozdíl.
Ono od břitkých úsudků je nebezpečně blízko k ostrým soudům – a pak se nemůžete divit, že se na scéně objeví někdo, kdo se cítí oprávněn vynést ortel. Nemůže se neobjevit ani pravý opak, jako například otrocky zinscenovaná „beseda pana prezidenta se studenty“ ve Valtické vinařské škole; svobodomyslní študáci z listopadu 89 se museli při té podívané prohýbat smíchy.
Humor je ostatně jeden z přijatelných způsobů reflexe blbosti. Té vlastní nevyjímaje.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.