Václav Souček: Dříve a později narození

"My, dříve narození, disponujeme jinou historickou pamětí" míní zkušená novinářka, která tenkrát podle vlastních slov brečela u televize v exilu. A ptá se, jak je možné, že spousta mladých lidí už ani neví, co se to v tom listopadu vlastně stalo - a že bychom to měli napravit, dokud je čas.

Jak léta jdou, tříští se to zrcadlo událostí z velké plochy na střepiny, střípky a drť. Kreslíř Miroslav Kemel okomentoval 17. listopad větou, že v tom cinkání klíčů jsme úplně přeslechli cinkání paklíčů… a najdou se pamětníci, komentující uplynulé roky daleko drsněji.
Vyčítat mladé generaci, že si nepamatuje, nelze; dlužno ji ale soustavně vést k poznání pravdy historické, ze zmíněných střepin poskládané do konceptů vzdělávání. My, dříve narození, jsme se dobírali k osudu předválečného Československa přes černobílé filmy, až o hodně později i prostřednictvím dokumentů.
Milá omladino, když si odfiltrujete dnešní nositele a hlasatele jediných pravd, můžete se dozvědět hodně - a v barvách. Historicky vzato je naší současnosti dopřáno už více času, než první republice.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio