Václav Souček: Dvoustovka

Dvoustovku coby bankovku platné české měny zdobí portrét Jana Amose Komenského a její padělání se trestá podle zákona. Dvoustovka se stala předmětem zájmu - a předmětem sporu; čilý zájem jeví obec občanů na odpočinku, neboť o tuto částku má být od ledna 2015 navýšen průměrný důchod.

Ve při se zato ocitli dva patneři z tripartity: zaměstnavatelé a vláda. Předmětná okrouhlá částka představuje sporné vládní navýšení minimální mzdy, namísto pěti set o sedm set korun, což se zaměstnavatelům zajídá.
Než se spor rozhoří jasným plamenem, bylo by třeba s chladnou hlavou přepočítat takovou sumu na aktuální cenu rohlíku. Nebo ještě lépe - porovnat s aktuálními maržemi obchodních řetězců.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.