Václav Souček: Evropské vojsko

Na otázky vojenství za c.k. Rakouska měl Jaroslav Hašek kadeta Bieglera, který již před válkou o všem hovořil s panem okresním hejtmanem.

Na trefné sarkastické komentáře je u nás kadet František Ringo Čech, a ten se zatím coby poučený pacifista k pokusům o zřízení evropské armády nevyjádřil.

Měla by čelit čemu? Prolomení vnějších hranic, chráněných a neochráněných agenturně Frontexem? Či vnitřních hranic, jejichž ochranu Schengen velkoryse zrušil? Po „brexitu“ by se musela obejít bez Britů – a co kdyby se do evropské vojenské aliance přihlásilo i Turecko s nepřehlédnutelně masivní armádou? Nemohlo by potom paradoxně dojít k tomu, že by Turecko velelo evropskému vojenskému uskupení, aby zabránilo emigrační expanzi do zemí Evropy, organizované právě z Turecka?

Věnujme závěrem tichou vzpomínku vynikajícímu autorovi absurdního dramatu, který se zasloužil o naše členství v NATO, a podobných úvah o nadstavbě vojenských paktů se nedožil.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.