Václav Souček: Festivaly

Prázdniny končí, festivaly pomalu bilancují. Jejich počet, ani návštěvnost výrazně neklesá. Co jejich význam? Můžeme položit rovnítko mezi technoparty na divoko a Mácháč, mezi Otvírák, Hrady a Ostravu? A co ty tradiční, tak zvaně kotlíkářské?

Porta prožívá v novověku léta hubená, zato její někdejší satelity kypí životem: Prázdniny v Telči jako každoroční způsob života, Janouškovo Ústí – 30. ročník, Újezdské Babí léto 23. ročník, Mohelnický Dostavník – 40. ročník. Tam všude se hraje souborně řečeno „folk“, každé místo si zakládá na svém géniu loci, každý z podobných podniků je něčím svébytný. Podobné jsou si vzájemností a pozitivní atmosférou. Taková tradice není samozřejmá; péče organizátorů je pracná a vysilující, vyžaduje pochopení a spolupráci s místem konání. Žádá si obezřetnou rozpočtovou kalkulaci, podporu sponzorů, nepochybná jména účinkujících coby taháky, ale i slibné objevy. Festivaly slavně začínají a s velkou parádou končí. Neslavná je úmorná práce den, dva dny poté, namáhavý úklid, a vleklé tahanice o všemožné úhrady všemožných faktur.
To vše bývá v ceně. Proč řeč o vstupném; než se budete ošívat před pokladnami, vybírejte z podobných pikniků s muzikou. Životnost festivalů ovlivňuje vkus dramaturgů, ale především Vaše volba.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.