Václav Souček: Fotografie

Fotografové jsou archiváři okamžiků a fotografování je národním sportem. S tváří z dokladu totožnosti - občanského průkazu, či pasu - bývá člověk málokdy spokojen, třebaže je v ní vepsána pravda.

Tři tváře má autor vryté do paměti, aniž se kdy odhodlal jejich velkoformátové fotografie doma rozvěsit: Bustera Keatona, Charlie Chaplina a Jana Wericha. Jejich vypovídací hodnota je natolik masivní, že by si při denním kontaktu s nimi člověk připadal ublíženě a nicotně. Takový je jejich vliv, třebaže už dlouho nejsou mezi živými.
Není to dlouho, co nám, otupělým přívalem ničemností tohoto světa, připomněly portréty našich hokejistů z letecké havárie, že život může být u konce ve vteřině.
Minulý týden vyhasly životy pěti našich kluků v daleké zemi proto, abychom si nemuseli denně připouštět tady doma aktuální hrozby, jimž oni čelili za nás. Než se objevily jejich fotografie v novinách, byla to jen jména a hodnosti obětí. Jenže jejich portréty radikálně změnily názory veřejnosti. Zůstanou tu proto po zásluze s námi na věky, jako výše zmínění velikáni.
Schovejte si ty noviny s jejich fotografiemi. Uděláte velmi dobře pro sebe.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.