Václav Souček: Garance a záruky

Vláda se rozhodla neposkytnout polostátní firmě garance investic na dostavbu JET, neboť státní garance by znamenaly pořádný ranec financí ze státního rozpočtu, už beztak prodluženého od sklepa po půdu. Předvelikonoční koleda páně prezidentova - mírně vynucený projev dobré vůle - umázla něco málo z úroků, ale bilionové břímě narůstá každou minutou.

Takové garance jsou na pováženou. Expremiér Topolánek je ondyno slíbil do Liberce na MS v bílém sportu a Kateřina Neumanová měla potom co dělat, aby se v jeho stopě vyhnula soudnímu postihu. Prostě kdo garantuje, ten by měl také ručit; jenže v praxi to chodí jinak.
Jestliže by vláda poskytla ČEZu garance za dostavbu Temelína, může si být jeden každý bratr upřímný z řad daňových poplatníků jistý, že záruky zaplatí jeho vlastní rozpočet - prostřednictvím onoho zmíněného státního.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.