Václav Souček: Historická úloha

Když vypustíte z úst sousloví „historická úloha“, nemůžete mluvit o jalovosti. Historická úloha „listopadu 89“ je nepopiratelná, zatímco polistopadový vývoj v mnoha směrech popiratelný.

Výrazně neblaze se jeví mizení vesnických hospod. O rychlá občestvení, McDonaldy a noblesní restaurace nouze žádná, ale menší vísky bolestně postrádají normální hospodu s její historickou úlohou: pivo, preclíky, tatranky, salám s cibulí, alespoň jeden mariášový stůl. Hospody bývaly centrem výměny názorů , kdo špicloval pro režim, ten si tam užil - a nebyl-li očividně "přitróblé", tak si spoustu věcí nechal pro sebe, protože by se zesměšnil. Pábitelů a lidových vypravěčů byste po hospodách našli desítky, občas se vyskytoval i harmonikář.
Ale hospoda byla hlavně burzou; burzou nápadů, nabídky a poptávky, cenové úrovně, a prací všeho druhu. Z toho sešlo, všechno supluje placená
inzerce a vtíravá reklama.
Jan Rejžek na cestách po vlasti objevil a chválí - obec s půltisícovkou obyvatel. Není tam pošta, fara, ani škola. Ale je tam hospoda a v ní hostinský,
který je zároveň starostou. Správný člověk na správném místě.
Hle - historická úloha na cestě ke splnění.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.