Václav Souček: Hladový svět

Svět hladoví. To už není ekonomická emigrace, to je únik z bezradnosti i za cenu ztráty života. Vzniklo dokonce podezření, že organizátoři vyvážejí zoufalé běžence z Afriky na moře a tam nechají přetížená roztodivná plavidla potopit. Jako koťata, řekl by děda Kindl.

Svět hladoví jen místy, sytý svět tomu hladovému nevěří. Ve Španělsku se lidi v ulicích v době nadúrody radostně mydlí rajčaty. Ve střední Evropě si na sebe šijeme sankce, podobné košilím z kopřiv - a budeme zaorávat jablka, která se díky sankcím nevyplatí kompotovat a zelí, jehož ruční sklizeň je natolik nákladná, že je nemožné rozdat je lidem zadarmo. Kazilo by to líbezné obrázky svobodného trhu, tak to neviditelná ruka trhu raději zatrhne.
Už Voskovec a Werich v jednom ze svých filmů před druhou světovou zpívali: "je to divný svět, divné věci, když je pro lidi třeba pálit laciné žito v peci, aby zdražil chleba"
Hodně mrzuté je připomínat si po tolika letech, jak nemožně svět hladoví

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio