Václav Souček: Hodnota dobré zprávy

Náleží k dobrému tónu seriózního media uzavřít plejádu nepříjemných zpráv o stavu tohoto světa informací zřetelně pozitivní. Znamenitě to zvládají tzv. „rosničky“; vládne-li právě počasí pod psa, nastupuje závěrem zpráv prognóza příznivá. Jinak řečeno - začít pršet, či mrznout může, přestat musí.

Chlapi, nalepení u televizních fotbalů coby „dvanáctí hráči“ svých oblíbených klubů, to mají ještě jednodušší; Arsenal, Bayern, či Barcelona nemají ani tuchy, jak jejich vítězné mače a pohledné góly znamenitě ovlivňují výkonnost tisícovek „manažerů“ a „trenérů“ v montérkách. A protože fotbal nemá logiku, jak známo od dob pana Pospíchala, kolotají v té Lize mistrů a Superpohárech finance sem a tam, je to podívaná pro miliony, a o milionech. Není divu, že se k ní lepí šíbři jak mouchy k mucholapce, od Superpohárů a pana Blattera až po pralesní ligu.
Ale řeč byla o hodnotě dobré zprávy, která chvíli vyvažuje mizérie tohoto světa, tak tady je: v arzenálu londýnského Arsenalu jsou střelci, kteří nezabíjejí, a Čech, který příkladně hájí své postavení.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.