Václav Souček: Investice před a za dveřmi

Kdo investuje, hledí především na návratnost a investice zmařené se stávají zhusta předmětem arbitráží o astronomické částky. Ale zdaleka neběží jen o ty zmařené. Zdařilé a úspěšné investice také vyvolávají nějaké sociální klima.

Kancléř Vratislav utrousil nedávno knížecí slovo o tom, že Hrad není Kolbenka. Odborář Josef Středula dovysvětloval jednání o navýšení platů v mladoboleslavské automobilce; stanovená minimální mzda v Německu se prý téměř podobá průměrnému platu ve Škodě Auto, přičemž produktivita práce je v německých i českých provozech rovněž srovnatelná. Rozdíl je tedy citelný, a o to pikantnější, že průměrná mzda včeské automobilce převyšuje o dvě hlavy celostátní průměr.
Aby bylo srovnání košer, je třeba vzít v úvahu ještě míru životních nákladů a koupěschopnost. Ale upřímně vzato: k životní úrovni občanů někdejšího Západu se blížíme tempem závodního hlemýždě, tak jako před listopadem, plným očekávání. V jednom ohledu je si doba podobná - investice my rádi, ale investice rády podporu z našeho. Vstupuje-li do země kapitál, je třeba nejen poklonkovat u vchodu, ale také se mít na pozoru.
U dveří od „východu“ obzvláště.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.