Václav Souček: Jablko v županu

Sankce a kontrasankce mezi západem a východem se jeví jako horké prostředky studené války. Vyhlásit sankce problém není; problém nastane, když se dostaví odezva. Politické formace jednají promtně a diplomatům za linií fronty to dělá těžkou hlavu. Diplomacie má totiž za úkol hledat - a nacházet - východiska ze situací zdánlivě bezvýchodných, to i v případě aktuální krize na východě.

Kromě diplomacie putuje po obchvatných stezkách i obchod, ostatně jako vždy. Kšeft je svatá věc, říkají muzikanti, vstávající k práci i po druhém infarktu. Z hranic se sice vrátily naše kamiony se sýrem, ale také vešlo ve známost, že se na ruský trh dostává zboží, podléhající momentálnímu embargu, oklikou. Hovoří se o Turecku a dalších "třetích" zemích a je otázkou času, kdy se svět dozví o úspěchu transakcí, přispívajících k normalizaci prostřednictvím inovovaných jídelníčků. Ukázka? Třeba polské jablíčko v běloruském županu.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.