Václav Souček: Jak čelit

Koupili jsme domů balený makovec. V typizované špajzce do rána neuvěřitelně ožil a žena nad ním vydala zlomený výkřik. Kdo jednou učinil zkušenost s návštěvou sídlištních faraonů, ten ví.

Veškerá srovnání kulhají na obě nohy, ale invazivnímu náporu ze sužovaných oblastí světa do Evropy nelze čelit tím, že o něm budeme mluvit výhradně korektně a vybraným diplomatickým jazykem. Ve Švédsku – které by mohlo být vzorem státům Unie – vzrůstá počet radikalizovaných uprchlíků. Obyvatelé Francie, Belgie, Anglie žijí v obavách, přívětivé Německo nezvládá reemigraci, Rakousko se opatrně unijním principům brání, země bývalého východního bloku se brání neopatrně. Balkán prožívá těžké zkoušky, obrana myšlené společné hranice funguje sporadicky. Přímořské státy? Ještě že my Čechové máme jen vnitrozemské Lipno.

Stále platí, že kdo zachrání jeden život, spasí svět. Kde je tedy ta hranice humanity, když Evropa hodlá řešit nápor kvótami a relokacemi, při čemž si neví rady s narůstající agresivitou a demonstrativními projevy nepřátelství?

Ze studnice věkovitých mudrosloví se nabízí „Lepší sto nepřátel za plotem, než jeden v domě“. Skoro se nechce věřit, že je to úsloví arabské.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.