Václav Souček: Jako noc a den

Desítky záležitostí nemůže řadový občánek ovlivnit, jenom přihlíží a doufá, že pyramidální struktury města, kraje, státu a státních společenství si s nimi poradí. To se hlavně týká dobývání životního prostoru Evropy nohama tisícovek běženců, jakož i státního bankrotu Řecka.

Dopady jsou zatím jen odhadovány zájmovými skupinami analytiků. Kupodivu nejblíže nepříjemným, leč reálným výhledům se dopracoval Ondřej Neff, populární autor sci-fi. Vnímavého televizního diváka moc nepotěšil, nejistoty v očekávání věcí příštích spíše posílily.
Protiváhou nejistoty je naděje, k naději jeden markantní příklad. V úporném boji s vlastní nejistotou (a že jí nebylo málo) tenistka Lucie Šafářová v rozhodujících chvílích proměnila hrozící debakl ve výhru. Neboť posbírala síly, důvěru v sebe, a její hra byla jako noc a den.
Štěstí bylo v té chvíli daleko od travnatých kurtů Wimbledonu. Zachraňovalo lidi kdesi ve Středozemním moři.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.