Václav Souček: Jednostodvacetčtyři

Drobná zprávička, kterou okamžitě překryly tragické konflikty a havárie, se objevila v konci minulého týdne. Praví se v ní, že Češi vloni prosázeli 124 miliard korun. Udivuje Vás to? Klídek; o statistice se říká, že je to přesný souhrn nepřesných čísel... přesto to za drobnou úvahu stojí.

Kdepak se berou ti, kdož vrhli do hazardu tak přeukrutný peníz? Že by jen bezradná chudina, upínající se k výhře jako k jediné možnosti, jak se dostat z celoživotního svrabu? Nebo zlatá mládež, která rozhodně nemá o peníze nouzi? Nebo ti, kteří umějí z peněz nadělat ještě větší peníze, makléři, byznysmani, spekulanti, burziáni?
Možná že nejsprávnější je domněnka o rukou společných a nerozdílných, každý, či každá přispěje kouskem, až je z toho statisticky obludná souborná částka, reprezentující hazard. Kolik z ní komu zůstává pod rukama, za nehty, či v rukávu se můžete jen dohadovat. Málo to nebude, někdejší generální a.s. Sazka se chystá o nějaký ten obolus soudit; ale s úsměvem.
Chasa z čeledníku, sypající své drobáky do hracích zařízení a všemožných sázek, by měla popřemýšlet o těch, kteří ten byznys nastavili a drží se v něm zuby nehty. Někteří na svých místech tomu zlatému praseti vytrvale slouží již desítky let.
Nenápadně, pod svícnem.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.