Václav Souček: Jen tak si trochu

Minulý týden u nás doma: soudní pře okolo korupčních záležitostí jsou v našem prostředí provázeny pozoruhodným jevem, známým už od poválečného filmu "Nikdo nic neví" s Jaroslavem Marvanem a Františkem Filipovským.

Třebaže se události skutečně nějak udály a všichni dotčení se jich nějakým způsobem účastnili, jakmile se láme chleba před soudním tribunálem, nikdo nic neví... nebo možná ví, ale paměť si milosrdně nepamatuje. Svědecké dokazování předmětných hovorů o okrouhlých částkách - které možná padly, možná nepadly - se stává neobyčejně svízelným.
Investigativním žurnalistům poté bolestně chybí po dobře vykonané práci v ě d o m í dobře vykonané práce. Těžko věřit, že mohl kdy nastat takový souběh halucinogenních schůzek a jednání, kdy se pouhou shodou okolností nachází nablízku plachý, kultivovaný lobbista a jen tak maně něco nezávazně podotkne, ve snaze nesměle upozornit na širší aspekty možné realizace...

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio