Václav Souček: Jídlo a pití

Připravovaná koncepce civilní obrany prý vyzývá občany Německa, aby měli doma dostatečné zásoby jídla a pití pro případ nenadálých krizových situací. Smysl pro pořádek je u našich sousedů pověstný; vyprávělo se, že ihned po vyhlášení kapitulace v pětačtyřicátém byly v celém Německu brambory na příděl. A upřímně řečeno - kdyby nebylo spořádaného úprku osádek Trabantů a Wartburgů z východní NDR, myslíte, že by historie zapsala do dějin Československa 17. listopad 1989 jako datum „sametové revoluce“?

A tak pozorovatele napadá, jestli se přece jen nevloudila chybička: nejsou ony ty „nenadálé krizové situace“ spíše logicky očekávané? Po vítaných „migračních vlnách“ lze nejspíše očekávat trvalý příliv.
Možná budeme po vykonání inspekční cesty německé kancléřky po Evropě, jakož i po zářijovém summitu EU ( o Evropě bez Anglie ) v Bratislavě o něco informovanější…
Tedy - informovanější z následných brífinků; moudřejší těžko.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.