Václav Souček: Jmeniny

Mrknete-li do kalendáře, najdete tam u dnešního data jména Ziny - a také Saturnina.

Vhodná příležitost připít hrdinovi stejnojmenné knížky, trůnící v mnoha knihovnáchna čelném místě- a hlavně jeho autorovi, Zdeňku Jirotkovi. S osobitým svérázem a fabulačně dokonale odvyprávěl historii vzniku; „… musel jsem z armády, protože přišli okupanti, a neměl práci.Tak jsem šel domů a napsal Saturnina.“Saturnin takspatřil světlo světa v koupelně a při zatemnění, a jeho nápaditékousky jsou nesporně inspirovány anglickým humorem. Bylo by ho tu dnes třeba jako soli v té známé pohádce.
Každý z nás má naštěstíútěšnou možnost jako Saturnin a jeho literární otec: ve válce informací s dezinformacemi a při občasném zatemnění myslí si otevřít svou vlastní „Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru“.
Tak na zdraví, a všechno nejlepší, Saturnine.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.